Monday, March 28, 2005

Ingen vill veta vad du gjort i blöjan

...men det struntar pappa i, för det här är fascinerande.

Spädbarnsbajs, punkt 1: Det luktar inte. Jag vet inte om det är någon darwinsk reflex som gör att det ska bli lättare att binda sig vid barnet i början, men man känner ingenting, trots att det hittills genomgått hela färg- och formskalan (mer om det i punkt 2).
Samma reflex gör förmodligen att en unge kan komma direkt och bryskt utplockad ur en livmoder efter drygt nio månader, vara täckt med blod och diverse annat gunk och ändå dofta - ja... gott, på något odefinierbart sätt. Lite som nybakat bröd, fast ändå inte alls. Det har nu gått fyra dygn utan bad (man gör inte sådant i början) och doften sitter i.

Spädbarnsbajs, punkt 2: Det är alltid en överraskning. Att öppna en blöja är i det avseendet lite grann som att öppna en oväntad julklapp. Hittills har vi hittat jämnbrun smet, något svart som mest liknar skokräm (har ej testat), koncentrerad äppeljuice - väldigt koncentrerad - och nu de senaste timmarna en massa små neongröna (jag svär!) klumpar. Vad vet jag, lilla e:s bröst kanske är radioaktiva.

Men som sagt - det luktar inte. Nu frågar jag mig - om det finns en gud, varför skapade han/hon/vederbörande inte människan på ett sådant sätt att bajs är luktfritt hela livet? Tydligen fanns ju de tekniska förutsättningarna. Jaja, vi får glädjas så länge det varar.

Spädbarnsbajs, punkt 3: Det där med blöjor är ganska simpelt egentligen, även om killen är ledsen och kinkig. (vem sade att referenshumorn var död?) När man ser blöjreklam på tv funderar man ibland - ända sedan tidigt 90-tal - på hur vi som växte upp med 70-talsteknologi runt rumpan lyckades undvika att bli seriemördare allihop med tanke på vilket trauma nästan varje sekund av våra första år måste ha varit...

Vi har redan hunnit testa både Pampers New Baby och Libero Newborn och kan ni tänka er - skillnaden är att Libero har en framsida med tecknade figurer som går i blå toner, och Pampers har en som går i gula. Dessutom är det möjligt att endera sorten har ett kardborreband som är 1,134 millimeter längre (ca), men den anomalin kan vara en ren tillfällighet.

Vi får se vad vi köper på oss nästa gång. Libero är fotbollsrelaterat, om än mycket, mycket vagt, men Pampers har förstås fördelen att färgtonen framtill harmoniserar mer gentemot kisset och bajset.

Vid närmare eftertanke blir det nog den det är rea på.

Vad mer?
Visst ja, vi har ju kommit hem. Sista natten på BB var ganska jobbig - lilla e fick ligga och lyssna på någon annans högljudda värkar i rummet intill (själv yttrade hon ju knappt ett läte, vilket på sätt och vis var ännu värre) och när en supertrevlig doktor hade kollat hjärtat och ansiktsfärgen på lillen på påskdagens morgon, tyckte vi att det var lika bra att åka hemåt. "Värktabletterna kan jag lika gärna ta i min egen säng", tyckte min kvinna.
Hon är så stark, så duktig och så modig att jag nästan glömmer bort att det bara är fyra dygn sedan hon genomgick 3/4 förlossning och en akut operation... hon blir lite starkare hela tiden, men har ont både här och där, och just nu blir brösten rätt hårt åtgångna.

Enligt farmor åt Daddy Fool själv 17 gånger per dygn under den första tiden som nyfödd, och efter idag börjar man så smått undra om grabben brås på farsan. Vi faller nog till föga och köper en pump redan nu. Bra att ha i reserv, om inte annat.

<- Kärleksfullt uppvaknande efter första natten hemma...

Han sov rätt bra i går kväll och i natt, men den här dagen har varit lite mer av en prövning. Äta, bajsa, skrika, äta mer, bajsa mer, skrika mer, ligga still i tio minuter, skrika mer, äta mer, bajsa mer, etc. Vi alternerar mellan att låta honom ligga i vagnens ligginsats (i sängen, mellan oss), i sängen utan insats men med kudde, och bilbarnstolen (främst i soffan, när vi vill vila famnen) - lika bra att försöka vänja honom vid allt. Fast spjälsängen är nog lite för stor och ödslig ännu, om vi inte lägger ligginsatsen där när han har blivit lite mer van.

Just nu har lilla e:s och grabbens dygnsrytmer äntligen matchat varandra för första gången i dag. De sover så sött och jag skulle vilja ta en bild, men jag tänker inte göra något som riskerar att påskynda väckningen...

Dagens...
...invigning 1:
Babymonitorn från morbror Jocke. Tackar i efterskott - även om den fick en sådan rivstart att det bidrog lite till stressen.
...invigning 2: Bärselen från BabyBjörn. Funkar utmärkt trots att grabben är någon centimeter under rekommenderad längd. Ännu.
...bokning: PKU-testet, tisdag förmiddag. Det blir grabbens andra spruta. Han var rätt duktig första gången.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home